Tuesday 28 September 2010

Butterplaetzchen - Butter Cookies




Today I have a simple recipe for butter cookies. The ingredients can easily be doubled, if you want to bake more cookies. They keep fresh for quite a while in an airtight container - unless my family finds them *lol* You can bake them as they are or shape them into balls (walnut size), roll them in vanilla or cinnamon sugar, bake them and dunk half of the ball in melted chocolate. In this photos you will see that I formed the dough into balls and stamped them with my cookie stamp. I like that when giving them away as a gift.

250g flour
125g butter
100 g caster sugar
1 tbs baking powder
1 egg

Knead the dough until it forms a big ball, wrap in cling film, put in the fridge for min. 30 minutes, better for 2 to 3 hours, form your cookies and bake at 200 degrees C about 10 minutes.

Heute zeige ich Euch ein einfaches Rezept fuer Butterplaetzchen. Die Teigmenge kann bei groesserem Bedarf einfach verdoppelt werden. Sie halten in einer luftdichten Dose recht lange, es sei denn, meine Familie findet sie. *Lach* Man kann sie backen wie sie sind oder zu Kugeln formen (Groesse einer Walnuss), in Vanillezucker oder ZImtzucker waelzen, backen und anschliessend zur Haelfte in geschmolzene Schokolade tauchen. In diesen Photos habe ich aus dem Teig Kugeln geformt, die ich mit meinem Plaetzchenstempel flachgedrueckt habe. Ich mag das, wenn ich sie anschliessend verschenken will, es gibt dem Ganzen eine persoenliche Note, finde ich.

250g Mehl
125g Butter
100g feinster Zucker
1 EL Backpulver
1 Ei

Den Teig verkneten bis er sich als Ball vom Schuesselrand loest. Mind 30 Minuten, besser 2-3 Stunden in Klarsichtfolie verpackt in den Kuehlschrank stellen. Plaetzchen formen und bei 200 Grad C 10 Minuten backen.